Provincijalova čestitka za svetkovinu sv. Franje

Draga braćo Franjevačke provincije sv. Jeronima,

s radošću i zahvalnošću danas slavimo svetkovinu sv. Franje, osnivača našega Reda. Evanđelje koje nam liturgija Crkve nudi za ovaj poseban dan započinje Isusovom molitvom, što nas podsjeća na važnost molitve u našem životu. Kako molimo, tako živimo – ova misao nas potiče da se zagledamo u Isusa i učimo do njega.

Isusova molitva je ispunjena dubokom pobožnošću i predanjem Ocu. On slavi Oca što je objavio tajnu kraljevstva malenima, naglašavajući time da je prava novost Novoga Zavjeta upravo ta skrivena mudrost koju Bog otkriva onima koji su ponizni i otvoreni Njegovoj volji. Sv. Franjo je živio u skladu s ovim načelima, prepoznajući važnost poniznosti i jednostavnosti u svojem odnosu s Bogom.

Mi, poput sv. Franje, nastojimo slijediti primjer Isusove molitve. Jedino autentična posvećenost molitvi i duhovnom životu donosi trajne plodove u našoj službi Crkvi i svijetu. Kroz svoju predanost evanđeoskom životu, nastojimo svjedočiti o radosti i ljubavi koju donosi življenje u zajedništvu s Bogom.

Na ovaj poseban dan, želimo vam čestitati i zahvaliti na vašem predanom služenju Crkvi i svijetu. Neka zagovor sv. Franje učini da budemo svjetlo i primjer mnogima, pokazujući kako se i danas može živjeti u skladu s Evanđeljem. Neka nas sv. Franjo nadahnjuje da nastavimo svoju službu s ljubavlju, poniznošću i radošću.

Draga braćo, sretna vam i blagoslovljena svetkovina sv. Franje!