Franjevačka provincija
Sv. Jeronima U DALMACIJI I ISTRI

Papa primio u audijenciju sudionike generalnoga kapitula reda Manje braće

papa i fratri

Budite siromašni i ponizni, to je ono što sveti Franjo u Pravilu od vas traži. Malenost i bratstvo bitne su sastavnice vašega identiteta, rekao je papa Franjo u obraćanju sudionicima generalnog kapitula reda Manje braće, koje je s njihovim vrhovnim poglavarom Michaelom Perryjem, 26. svibnja primio u audijenciju.
Malenost, odnosno poniznost znači izlaziti iz sebe, iz vlastitih shema i osobnih viđenja; znači nadilaziti strukture, koje su korisne ako ih se mudro koristi, kao i običaje i sigurnosti kako bi se istinskim dijeljenjem i služenjem siromašnima, potrebnima i rubnima svjedočila blizina, kazao je Papa.
Bratstvo je potrebno da budete vjerodostojni svjedoci evanđelja, kao što su to u prvoj Crkvi bili kršćani, ujedinjeni u ljubavi, u darivanju i uzajamnom praštanju; solidarni u bijedi, dobrohotnosti, uzajamnom pomaganju, te jednodušni u dijeljenju radosti, trpljenja i životnoga iskustva, istaknuo je papa Franjo.
Govoreći o redovničkoj obitelji Manje braće, Papa je rekao da je njihova obitelj pozvana živjeti istinsko bratstvo, gajiti uzajamno povjerenje u međusobnim odnosima, da svijet vidi i vjeruje, prepoznajući kako Kristova ljubav zacjeljuje rane i ujedinjuje sve ljude. Stoga je vrlo važno obnoviti svijest da ste nositelji milosrđa, promicatelji pomirbe i mira. Vi ćete uistinu ostvariti svoje zvanje i poslanje ako budete družba „u izlasku”, rekao je Sveti Otac.
Papa je podsjetio kako je sveti Franjo opominjao i poticao svoju braću da idu u svijet, bez svađe i bez osuđivanja drugih. Ti su poticaji i danas vrlo aktualni. Vrlo je važno da u kršćanskom i redovnićkom životu nema svađe, da se njeguje dijalog sa svima, živi u skladu s drugima, u blagosti, u siromaštvu i poniznosti; naviještajući mir i zadovoljavajući se s onim što nam je ponuđeno. To zahtijeva odlučno zauzimanje u transparentnosti, u etičkom i solidarnom služenju drugima, u umjerenom i skromnom življenju, istaknuo je Papa.
Papa je potaknuo manju braću da polažu svoju nadu u Duha Svetoga kako bi se mogli uhvatiti u koštac s najžurnijim izazovima kao što su smanjenje broja redovnika, starenje i opadanje novih zvanja. Vi ste svojom poniznošću, zajedničkim životom, blagošću i siromaštvom stekli naklonost Božjega naroda. Molim vas, sačuvajte tu naklonost, nemojte ju izgubiti. Narod vas voli i ljubi, zaključio je Sveti Otac.