Otvoren 55. teološko-pastoralni tjedan u Zagrebu

“Brak i obitelj u proturječju sa suvremenim društvom” tema je 55. teološko-pastoralnog tjedna otvorenog 27. siječnja u Međubiskupijskom sjemeništu na zagrebačkoj Šalati. Trodnevni znanstveni i pastoralni skup organizira Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Na svečanosti otvaranja veliki kancelar KBF-a zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić pozdravio je okupljene biskupe, prezbitere, đakone, redovnike i redovnice kao i vjernike laike te sve ugledne goste koji su došli iz cijele Hrvatske, iz Bosne i Hercegovine, Srbije, posebno iz Srijema i Bačke, te Crne Gore, osobito iz Boke Kotorske, kao i iz drugih europskih zemalja. Svima je zaželio ugodan boravak u Zagrebu i blagoslovljeno sudjelovanje na Tjednu.

Pozdravio je i redovničke poglavare i poglavarice, predstavnike sestrinskih Crkava, kršćanskih zajednica i drugih religija te sve uvažene predstavnike znanstvenih i kulturnih ustanova i predstavnike državnih i gradskih vlasti.

Ističući da ovogodišnji Teološko-pastoralni tjedan stavlja pred sudionike razmišljanja na temu: Brak i obitelj u proturječju sa suvremenim društvom, kardinal je rekao da se time uključuju u nastojanja opće Crkve, koja dvije biskupske sinode posvećuje braku i obitelji. Spomenuo je i da naša domovinska Crkva organizira ove godine Drugi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji koji će se održati 19. travnja u svetištu Majke Božje Trsatske u Rijeci na temu „Obitelj nositeljica života i nada budućnosti Hrvatske”. Prilika je to da obnovimo i poruke pape Benedikta XVI. hrvatskim vjernicima prigodom pohoda Hrvatskoj u lipnju 2011. godine, u povodu Prvog nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji, rekao je zagrebački nadbiskup.

Govoreći o temi skupa, kardinal je rekao da je obitelj u naše vrijeme pogođena dubokim promjenama društva i kulture. „Brojne obitelji svakodnevno se susreću s raznim izazovima i opasnostima. Mnoge obitelji, unatoč tim izazovima, ostale su vjerne temeljnim obiteljskim vrednotama. Druge su zapale u probleme, nesigurnost i sumnju glede smisla i istine o bračnom i obiteljskom životu. Suvremena obitelj prolazi kroz duboku kulturnu krizu koja na različite načine potiče stilove života koji iskrivljavaju istinske obiteljske veze i vrednote. Usprkos krizi koja neumoljivo zahvaća suvremeni svijet na svim područjima života, te usprkos mnogim teškoćama i nesnalaženjima koja se primjećuju u suvremenom braku i obitelji, želja za obitelji i za obiteljskim vrednotama i dalje živi, posebno među mladima”, rekao je kardinal.

IMG_9642
Primjećujući da je bračna vjernost u ovom sekulariziranom društvu izložena velikim kušnjama zbog individualizma, slabljenja vjere i užurbanog načina života, kardinal je istaknuo da unatoč tome „imamo tolike svijetle primjere bračnog i obiteljskog zajedništva u kojem se vrednuje susret, komunikacija, povjerenje, molitva, međusobno uvažavanje i otvorenost životu”.

Stoga je kardinal pozvao: „Podržimo naše obitelji, potičimo ih da prenose poruku života i zajedništva, neka budu oslonac onima koji posrću na putu te na taj način izgrađuju i samu Crkvu, koja je sigurno uporište svakoj obitelji. Obitelj treba biti škola opraštanja, uzajamnog prihvaćanja i suradnje, gdje ljubav roditelja potiče djecu na otvorenost i povjerenje, a privrženost djece na velikodušnost i zalaganje roditelja. Neka u našim obiteljima nestane psovke, ogovaranja, klevetanja, a zavlada blagoslov, kako bismo se mogli radovati s radosnima i plakati sa zaplakanima, biti istomišljenici među sobom (usp. Rim 12, 14-21), s vjerom da je dobro uvijek moguće”.

Apostolski nuncij u Hrvatskoj nadbiskup Alessandro D’Errico u pozdravnom govoru istaknuo je da je tema TPT-a na poseban način važna jer se uklapa u kontekst crkvenog razmišljanja na koji potiče papa Franjo i u pripravu za Redovitu skupštinu Sinode biskupa koja će se održati u Vatikanu, u listopadu ove godine. “Želio bih podijeliti s Vama svoju radost zbog izbora ove teme koja svjedoči još jednom o vezama zajedništva Crkve Božje u Hrvatskoj sa Svetom Stolicom i o dinamizmu teološko-pastoralnog razmišljanja ovoga Fakulteta”, rekao je nuncij.
Istaknuo je da je ova tema “vrlo aktualna zbog pastoralnih izazova s kojima se trebamo suočavati u okviru dubokih preobrazbi koje su se dogodile prošlih godina i zbog novih vidika koji su se otvorili nakon pune integracije Hrvatske u Europsku uniju”.

„Pun sam povjerenja da će razmišljanja koja će iznijeti vrsni stručnjaci tijekom ovog Pastoralnog tjedna, dati svoj doprinos još većoj odgovornosti različitih sastavnica Božjeg naroda, u ovom novom razdoblju evangelizacije koju živimo i na koju gledamo s velikom nadom”, poručio je nuncij.