Franjevačka provincija
Sv. Jeronima U DALMACIJI I ISTRI

Obnovljena samostanska crkva u Orebiću

naslovna

Nakon punih sedam mjeseci cjelovitih obnoviteljskih radova u samostanskoj crkvi Velike Gospe u Podgorju u Orebiću, ove nedjelje sv. Misom u 9,30 sati, koju je predvodio upravitelj samostana fra Petar Perković u zajedništvu sa fra Bernardinom Škuncom i fra Zvonimirom Kurečićem, nastavljena je liturgijska funkcija ove crkve.
Prema riječima fra Petra, koji je vodio sve radove i fra Bernardina, začetnika i realizatora idejnih rješenja, u crkvi su očišćeni zidovi i stavljena nova žbuka, vraćen antependij na glavni oltar i uređeno svetište, promijenjena sva elektro i zvučna instalacija i postavljena nova rasvjeta, očišćeni oltari i otvoreni zazidani prozori, statički utvrđeno pjevalište i napravljeno nutarnje stepenište.
Samostan i crkva su sagradeni 1470. g. uz pomoć Dubrovačke Republike i milodara puka. U početku je to bila neznatna i skromna crkvica, ali se poslije povećala, uredila i opskrbila svime potrebnim za službu Božju. Crkva ima svojih vrednota i dragocjenosti, a u prvom redu treba spomenuti čudotvorni Križ s otoka Badije. Samostan s crkvom je tijekom povijesti pelješko-korčulanskog kraja imao ne malu duhovnu i kulturnu ulogu. Crkvu je posvetio posljednji korčulanko-stonski biskup Nikola Nikoničić g. 1534., kako to čitamo nad vratima sakristije i ona je svojevrsno svetište i mjesto zavjeta za puk i pomorce. Tu se u XIX. st. utemeljilo i novo groblje. Samostan danas posjeduje impresivnu zbirku umjetnina različitih vrsta i vrijednosti smještenih dijelom u crkvi, a dijelom u samostanskom muzeju.