Franjevačka provincija
Sv. Jeronima U DALMACIJI I ISTRI

Dokumentarni film „Dva brata fratra“

Dokumentarni film „Dva brata fratra“ autora Stipe Božića, poznatog hrvatskog putopisca i redatelja dokumentarnih filmova i emisija, govori o dvojici naše braće pokojnom fra Stjepanu Gregovu i njegovu bratu fra Joakimu Gregovu.

Jedne noći 1954. Stjepan Gregov s otoka Pašmana odlučio je pobjeći iz Jugoslavije s još pet prijatelja. Ukrcali su se u drveni brodić i zaveslali prema Italiji. Prelazak preko mora bila je njihova jedina nada u pronalaženju slobode. Stjepan i njegovi prijatelji imali su oko 17 godina. U brodici nisu imali ništa osim skromne odjeće i mješina s vodom. Nakon zatočeništva u Italiji Stjepan se zaputio u Argentinu, ali je stigao u Venezuelu. Tamo je započeo studij koji je nastavio u Peruu te priveo kraju u samostanu San Carlos u San Lorenzu. Došao je u San Blas sa siromašnom djecom i tamo je, ispunivši svoj zavjet, izgradio crkvu. Njegov mlađi brat Joakim Gregov također se zaredio i trenutno je predstojnik franjevačkog samostana u Hvaru, a uspješno se bavi i kiparstvom.

Fra Stjepan je rođen 1936. u Pašmanu, na istoimenom otoku. Od 1954. je u Argentini. Iz ondašnje Jugoslavije pobjegao je najprije u Italiju pa u Čile, a potom u Argentinu. Ondje je 1963. stupio u novicijat, obukavši franjevački habit kao član naše Provincije. Godine 1968. u Buenos Airesu je završio teološki studij te je iste godine zaređen za svećenika. Obavljao je više odgovornih dužnosti. Između ostalih, bio je kustos naše kustodije u Argentini, višegodišnji voditelj misije u Baia san Blaz, a obavljao je i druge odgovorne službe i dužnosti u Kustodiji.

Fra Stjepan je preminuo u franjevačkom samostanu u Buenos Airesu u utorak 24. travnja 2012. u 76. godini života, 49. godini redovništva te 44. godini svećeništva. Pokopan je u Baia san Blaz, ispred kapele koju je sagradio na tlu koje je proglasio hrvatskom zemljom.

Njegov brat fra Joakim Gregov predstojnik je Samostana Gospe od Milosti na Hvaru te poznati hrvatski kipar i pjesnik.

Fra Stjepan Gregov
Fra Stjepan Gregov
Fra Joakim Gregov
Fra Joakim Gregov