Dan sjećanja na žrtve ubijene na otoku Daksi

U sklopu programa obilježavanja Dana sjećanja na žrtve s Dakse, u Dubrovniku je u srijedu 25. listopada u prijepodnevnim satima održano polaganje vijenaca i svijeća te molitva, a poslijepodne predstavljanje zbornika radova s osmog hrvatskog žrtvoslovnog kongresa „Totalitarizmi XX. stoljeća i njihove posljedice za hrvatski narod“ te misa zadušnica za žrtve.

Večernju misu u crkvi Male braće predslavio je fra Ivan Gavran koji se na početku prisjetio onoga što se dogodilo na taj dan 1944. u Dubrovniku. Propovjednik fra Nediljko Jerkan pozdravio je hodočasnike Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava koji sa sjevera Hrvatske redovito dolaze na obljetnice stradanja te istaknuo izjavu jedne hodočasnice koja je rekla kako su je ovdje doveli „putovi naših mučenika“.

Govorio je nadalje o tome „što nam Gospodin danas govori“ i protumačio misna čitanja, povezavši ih sa žrtvom koju su podnijeli stradalnici na Daksi, otoku na kojem su franjevci živjeli još prije šest stotina godina, a samostanski prostori su danas urušeni.

Ako su Isusa progonili, progonit će i one koji su slijedili Isusa, rekao je propovjednik te podsjetio na devet franjevaca iz Provincije koji su u ratnim i poratnih događajima izgubili živote, od kojih su dvojica stradali na Daksi. Njihove fotografije su okupljeni vjernici mogli vidjeti.

Prijepodnevni planirani odlazak i komemoracija na otoku Daksi ispred spomen obilježja i grobnice s posmrtnim ostacima većine stradalnika zbog uzburkanog mora nije održan, pa su predstavnici lokalne i županijske vlasti, članovi obitelji stradalnika kao i predstavnici Udruge Daksa i udruga proizišlih iz Domovinskog rata vijence i svijeće položili kod spomen križa na Boninovu.

Molitvu je predvodio isusovac p. Marijan Bešlić. Na grobu pogubljenog dubrovačkog gradonačelnika dr. Nika Koprivice vijenac je položio dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Za sada je utvrđeno da su među stradalnicima na Daksi bila sedmorica katoličkih svećenika. Četvorica su bili svećenici Dubrovačke biskupije: don Mato Dobud, don Josip Schmidt, don Mato Kalafatović-Milić i don Đuro Krečak.

Ubijena su dva franjevca iz Reda Manje braće fra Marijan Blažić i fra Toma Tomašić te jedan član Družbe Isusove o. Petar Perica. Udruga Daksa 1944./45. je 2007. podnijela kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja za ratni zločin.

Izvor: IKA // Foto: Angelina Tadić