Blaženi Jakov Zadranin

Blaženi Jakov Zadranin, za Talijane Giacomo Illirico, rođen je kao Jakov Varingez ili Varinac (Giaco­mo Varingez) u Zadru oko 1400. godine, a preminuo u Bitettu 1496. godine. Poznat je i kao Beato Giacomo Illirico da Bitetto čije čudesno očuvano tijelo je izloženo u Svetištu blaženog Jakova (Santuario del Beato Giacomo) u talijanskom gra­du Bitetto, 25 kilometara južno od Barija.

Blaženi Jakov sin je Leonarda Varingeza i Blaženke (Beatrice). Mlad je stupio u Franjevački red u Samostanu sv. Frane u Zadru. Nije bio svećenik, nego samo redovnik. U Italiju je došao prateći svog starješinu na kapitul Reda, a onda poslan u pokrajinu Apuliju kod Barija gdje su naši franjevci imali nekoliko samostana i gdje su dolazili bosanski bjegunci pred Turcima. Živio je u nekoli­ko samostana onog kraja, a najviše u Bitettu, od 1485. do smrti 1490. pa za zato i zovu „da Bitetto“.

Tu se osobito istakao pomažući i njegujući bolesne od kuge. Godine 1483. i 1485. živio je u samostanu Santa Maria dell’ Isola u Conversanu, o čemu svjedoči Agostino da Ponzone koji kazu­je o njegovom udjelu u čudesnom ozdravljenju malenog Giovannija Battiste Acquaviva u duždevoj palači. Godine 1485. konačno se vraća u Bitetto gdje je živio do svoje smrti 27. travnja 1496. godine.

U gotovo 60 godina redovničkog života služio je svome franjevačkom redu i kao kuhar, vratar, vrtlar, sakristan. Bio je poznat po neprekidnoj molitvi, pomoću koje je dolazio u uzvišeno stanje, kao i po neumornom pomaga­nju svima potrebitima. Imao je i dar proricanja, te je tako jednom plemiću (Andrea Matteo III Acquaviva) predvidio pobjedu u borbi s neprijateljem i rođenje sina, što se i obi­stinilo. U znak zahvalnosti navedeni plemić je dao izgradi­ti cestu koja vodi od njegovog samostana do sela.

Štovanje i ljubav naroda prema ovom blaženiku rasli su sa sve većim brojem svjedočanstava o čudima koja su se zbila po njegovom zagovoru, neka još za njegova života, posebno u korist djece. Njegovo gotovo neraspadnuto ti­jelo čuva se u Bitettu u Svetištu koje nosi njegovo ime, a izloženo je vjernicima od 1505. godine. Poznat je jedan čudesni događaj koji se zbio za njegova života: svojim štapom zaprijetio je jednoj neposlušnoj dje­vojčici da mora biti poslušna, no ona ga nije poslušala, već je njegov štap skrila u vrtu. Od tog događaja štap svake go­dine naraste za nekoliko milimetara, što se smatra čudom.

Narod mu je davao zasluge i za činjenicu da je kuga za­obišla Bitetto kada je 1656. izbila u Napuljskom kraljevstvu, te su blaženog Jakova imenovali za drugog zaštitnika grada. Procesom njegove beatifikacije započe­lo se 1629. te ga je 29. prosinca 1700. papa Klement XI proglasio blaženim. Leon XIII. dopustio je da se štuje u Zadarskoj nadbiskupiji, a najnoviji Časoslov i Misal franjevačkih zajednica hrvatskoga jezičnog pod­ručja donosi tekstove za liturgijsko štovanje bl. Jakova. U tijeku je proces za njegovo proglašenje svetim.

19. prosinca 2009. papa Benedikt XVI. je potvrdio herojske kreposti i našem bratu blaženom Jakovu Zadraninu, stoga radujmo se jer je to siguran put do proglašenja svetim. Blaženi Jakove Zadranine, koji si svojim životom bio svjedok Navještenog i Rođenoga, budi nam zagovornik kako bismo i mi djelatno odgovorili na poziv Mudrosti koja nas uči našem Dobru, Bl. Jakove Zadranine, moli za nas!

Ovdje možete pratiti prijenos uživo iz Svetišta u Bittetu. Hodočašće iz Zadra, 26. travnja 2012. pogledajte na ovoj poveznici. Druge materijale o bl. Jakovu Zadraninu možete preuzeti na ovoj stranici.