Bezgrešno začeće Blažene Djevice Marije proslavljeno u Male braće

Na svetkovinu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marija u crkvi Male braće u Dubrovniku u petak 8. prosinca svečano večernje euharistijsko slavlje predvodio je generalni vikar Dubrovačke biskupije mons. Ivica Pervan. Govoreći o svetkovini Bezgrešnog začeća Marijinog kao istini vjere, generalni vikar je protumačio njezinu teološku dubinu te rekao kako je Bog u svojoj promisli odlučio sačuvati Mariju od svakog grijeha da bi rodila njegovog sina.

Zatim je govorio o stvarnosti grijeha o kojoj kao da nedovoljno govore i svećenici, ali i sami roditelji svojoj djeci. Mnogi će odgajati svoju djecu da razlikuju dobro od zloga, da budu pristojni u međuljudskim odnosnima, primijetio je, no pitanje je hoće li ih podučiti kako grijeh ranjava ljubav prema Bogu. Dodao je kako se očito zadovoljavamo s malo i s površnim.

Nadalje je istaknuo kako neznanje vlada među vjernicima, dodavši da je mnogima važno „obaviti“ ritual ili ceremoniju. U kontekstu svetkovine Bezgrešne skrenuo je pozornost na to da se čini grijeh po pitanju neznanja, nezainteresiranosti i mlakosti u pitanjima vjere. „Pred Bogom ćemo prije ili poslije morati polagati račun o svemu, pa i o svome radu ili neradu. Što smo poučavali, jesmo li vjeru prenosili, jesmo li u vjeri rasli, jesmo li svojim životom, vjerom, privlačili one koji ne vjeruju ili slabo vjeruju“, potaknuo je na preispitivanje mons. Pervan.

Protumačio je i kako „grijeh otuđuje čovjeka od čovjeka, grijeh otuđuje čovjeka od Boga, grijeh je u korijenu svih naših patnja, nevolja, sukoba, konflikata, ratova… Grijeh nas otuđuje od Gospodina, grijeh nas u konačnici izobličuje i unakazuje. Jedino Marija nije zaražena grijehom“, rekao je te dodao da je i Marija patila, ali je bila slavno uznesena na nebo.

Generalni vikar je također govorio o ukazanjima u Lurdu gdje se Marija predstavila kao Bezgrešno Začeće te o Mariji kao novoj Evi. Zaključio je kako je Marija, Bezgrješna, „naša utjeha i naša nada“ te je izrekao molbu da „nam ona pred licem svoga ljubljenoga Sina izmoli nadu i vjeru u bolja vremena, u bolje sutra“. Gvardijan samostana fra Josip Sopta, u riječima zahvale svima koji su pridonijeli proslavi, spomenuo je kako se ona u prošlosti u ovoj crkvi slavila na veličanstven način.

Uz katedralnog župnika don Marina Lučića na misi su suslavili gradski svećenici i redovnici, kao i franjevci iz drugih samostana. Asistirao je đakon fra Matija Jurišić. Pjevanje je predvodio Mješoviti zbor crkve Male braće, a na misi su sudjelovale i redovnice više redovničkih zajednica među kojima i franjevke od Bezgrješnog začeća BDM s Danača. Za proslavu Imakulate, koja se tradicionalno svečano slavi u Male braće, vjernici su se pripravljati trodnevnicom, a u četvrtak 7. prosinca u crkvi je bilo cjelodnevno euharistijsko klanjanje. Na svetkovinu su mise bile kao nedjeljom.

Izvor: IKA // Foto: Angelina Tadić