800. obljetnica Gospe od Anđela

Franjevačka svetkovina, Gospa od anđela, slavi se 2. kolovoza, a vezana je uz obraćenje svetog Franje Asiškog, koje se dogodilo na taj dan 1208. u crkvici svete Marije od Anđela, podno grada Asiza, poznatoj pod imenom Porcijunkula. Ta crkvica postala je okupljalište prvih Franjinih sljedbenika, svojevrsna kolijevka franjevaštva, u kojoj je Franjo osnovao Red Male braće (Ordo Fratrum Minorum). Za tu svetkovinu vezan je dan potpunog oprosta, tzv. Porcijunkulskog oprosta, kada u svim franjevačkim crkvama diljem svijeta vjernici mogu dobiti porcijunkulski ili potpuni oprost od vremenitih kazni.

Oprost mogu dobiti od 1. kolovoza u podne do 2. kolovoza u ponoć, ako se ispovjede, pričeste, pohode franjevačku ili župnu crkvu i izmole Vjerovanje i Oče naš, te izmole jednu molitvu na nakanu Svetog Oca. Oprost je 1216. sveti Franjo izmolio od pape Honorija III., koji je odredio posebni oprost svima koji pohode crkvicu Porcijunkulu. Kasnije je ta povlastica proširena na sve franjevačke crkve, a onda i na župske. Povodom blagdana Porcijunkule 2016. slavi se 800. obljetnica ovog oprosta, koja podsjeća na događaj pred osam stoljeća, kada je sveti Franjo riječima „Sve vas želim poslati u raj“ okupljenim vjernicima u Porcijunkuli 2. kolovoza 1216. godine objavio da je od pape Honorija III. izmolio potpuni oprost za sve koji posjete tu crkvicu, pokaju se i ispovjede.

Kako u drugim franjevačkim crkvama, tako i u crkvi Male braće svake godine tradicionalno se slavi blagdan Porcijunkule. Tu je on dugo godina bio vezan uz sliku Marijina navještenja, koja je naslikana prema uzoru na sliku koja se nalazi u Asizu u crkvi Gospe od Anđela. Tamošnju sliku naslikao je u 14. stoljeću Ilar iz Viterba, koji je rad potpisao kao „presbyter“ (svećenik). O ovom slikaru ne zna se mnogo, a dokumenti njegovu aktivnost bilježe između 1375. i 1393. Kod njegove slike radi se o velikoj oltarnoj slici, naslikanoj tehnikom ulja na drvu, u čijoj kompoziciji centralno mjesto zauzima prizor navještenja.

Taj središnji dio prikazuje scenu u kojoj djevica Marija sjedi u kraljevskom položaju, a arhanđeo Gabrijel kleči pred njom i blagoslivlja ljiljane koji predstavljaju Marijino djevičanstvo, a sila Duha Svetoga u obliku goluba ju osjenjuje. To je zamišljeni trenutak u kojem Marija izgovara svoj „neka mi bude“. Zanimljivo je da je zadarski franjevac fra Oktavije (Jadertinus, Jadrensis, Janković) s nadimkom Spader (Zadar 1646. – Asiz 1715.), kao biskup Asiza mnogo učinio na obnovi bazilike sv. Marije od Anđela, te je u istoj našao svoje posljednje počivalište.

Slika Male braće geometrijskom strukturom i kompozicijom odgovara središnjem dijelu asiške slike, koja prikazuje prizor navještenja Marijina. Asiška je slika međutim naslikana u ikonografskoj, tehnikom ulja na drvu, a slika Male braće u kolorističkoj perspektivi, tehnikom ulja na platnu (18. stoljeće).

U crkvi Male braće, 2. kolovoza 2016., opet kao nekad, uz izloženu obnovljenu sliku Navještenja Marijina, 800. obljetnica Porcijunkulskog oprosta bit će slavljena svetim misama u 7 i u 19 sati.